
Burse
Burse
Informații burse an școlar 2024-2025

INFORMAȚII BURSE ȘCOLARE
an școlar 2024 - 2025
Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse (conform ordinului de ministru 5518/11.07.2024):
a) bursă de excelență olimpică I;
b) bursă de excelență olimpică II;
c) bursă de merit;
d) bursă de reziliență;
e) bursă socială;
Elevii inscrisi la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiaza de burse sociale.
BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlar internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.
BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației.
Lista campionatelor sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației va fi aprobată prin protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii; bursele de excelență olimpică acordate în baza protocolului de mai sus se vor acorda începând cu anul școlar 2024-2025.
Bursele de excelență olimpică I și II care au la bază rezultatele obținute conform prevederilor OM 5518/11.07.2024 alin. (1) lit. a) și b), se acordă elevilor pe baza unei cereri depusă de părinte/reprezentantul legal/elevul major, însoțită de copii de pe diplomele obținute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursului anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali.
În acest caz parintele/reprezentatul legal va depune profesorului diriginte următoarele acte, iar acesta va depune la secretariat dosarul verificat:
DOCUMENTE NECESARE:
1. Cerere tip
2. Copii de pe diplomele obținute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ
3. Copie certificat de naștere elev
4. Carte de identitate elev (dacă elevul are peste 14 ani)
5. IBAN cont bancar + CI titular de cont
BURSELE DE MERIT ȘI DE REZILIENȚĂ
Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru
minimum 30% din elevii din fiecare clasă de liceu, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.
BURSELE DE MERIT se acordă după cum urmează:
a) elevilor din fiecare clasă de gimnaziu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a, cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50; în situația
în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu
9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
c) elevilor de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamantul profesional si dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice.
BURSELE DE REZILIENȚĂ se acordă după cum urmează:
a) elevilor de gimnaziu si liceu, inc lu siv inv at a m antu l pro fe sio nal care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, mai puțin elevii din clasa a V-a si a IX-a;
b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media
primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 7 în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;
c) elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul "Școlii din Spital" sau la domiciliu, în anul școlar următor în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.
Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.
Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.
În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module — pentru elevii din clasa a V-a egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.
Calcularea numărului de elevi, corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, se face în situația în care se obține un număr fracționar, prin rotunjirea la numărul întreg imediat superior numărului fracționar obținut prin calcul, indiferent de valoarea fracției.
In cazul elevilor din clasa a V-a media care sta la baza acordarii burselor de merit si de rezilienta se calculeaza ca medie aritmetica, avand 2 zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs.
Listele cu elevii din clasa a V-a, beneficiari ai bursei de merit se stabilesc in luna ianuarie a
anului urmator anului in care se obtin rezultatele scolare si se platesc in luna februarie 2025.
În numărul beneficiarilor de bursă de merit și de reziliență NU vor fi cuprinși beneficiarii burselor de excelență olimpică I și II.
Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.
PROFESORUL DIRIGINTE va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii
propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la
începerea cursurilor anului școlar, pentru elevii din clasele VI—XII.
Lista beneficiarilor va fi însoțită și de conturile IBAN+CI titular cont, unde se vor vira bursele.
Bursele de merit care au la bază rezultatele obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (14). Rezultatele la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordării burselor de merit vor fi atestate prin: copie diplomă loc I și adeverință de la federația sportivă națională pe ramura de sport respectivă, la care se atașează extras din calendarul competițional.
În acest caz parintele/reprezentatul legal va depune profesorului diriginte următoarele acte:
1. Cerere tip
2. Copii de pe diplomele obținute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ
3. Copie diplomă loc I și adeverință de la federația sportivă națională pe ramura de sport
respectivă, la care se atașează extras din calendarul competițional. (în cazul elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice)
4. Copie certificat de naștere elev
5. Carte de identitate elev (dacă elevul are peste 14 ani)
6. IBAN cont bancar + CI titular cont
În aplicarea prevederilor art. 7 (articol pentru aplicarea burselor de merit) , în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși elevii cărora trebuie să li se acorde bursă de merit pe baza criteriilor definite la alin. (2) lit. d) (burse de merit care au la bază rezultate obținute la competiții/concursuri școlare), lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.
În aplicarea prevederilor art. 7, în situația în care elevii cărora trebuie să li se acorde bursă de merit pe baza criteriilor definite la art. 7 alin. (2) lit. d) se află și în primii 30% din elevii clasei, lista se extinde cu un număr egal cu cel al elevilor care obțin bursă pe baza rezultatelor la concursuri/competiții.
ETAPELE STABILIRII LISTEI CU ELEVII CARE VOR BENEFICIA DE BURSE DEMERIT ȘI DE REZILIENȚĂ SUNT:
a) stabilirea numărul de bursieri prin calcularea procentului de 30% (cu rotunjire în sus) din efectivul clasei;
b) întocmirea listei beneficiarilor de burse de excelență olimpică I și II (dacă este cazul);
c) întocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate pe baza rezultatelor la competiții
(dacă este cazul);
d) întocmirea listei beneficiarilor de burse de merit pe baza mediei generale — toți elevii cu medii generale egale sau peste 9,50, fără cei de la lit. b) și c);
e) se stabilește numărul de elevi beneficiari de burse de reziliență, scăzând numărul de elevi de pe lista de la lit. d) din numărul obținut la lit. a);
f) în cazul în care numărul de la lit. e) este mai mare ca 0 se completează lista de la lit. d) cu elevii cu medii generale egale sau mai mari cu 7, în ordine descrescătoare, până se atinge numărul de la lit. a).
BURSA DE AJUTOR SOCIAL se acordă la cerere, în funcție de situația materială/socială/medicală a elevului, a familiei sau a susținătorilor legali. Elevii care beneficiază de bursă socială au dreptul la păstrarea confidențialității asupra identității, datelor cu caracter personal și informațiilor referitoare la situația de dificultate în care se află.
CINE BENEFICIAZĂ?
Se acordă la cerere elevilor din învățământul preuniversitar de stat care se încadrează în cel puțin una dintre situații:
a) elevi proveniți din familii care realizează un venit net lunar pe membru de familie supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii (septembrie 2023 – august 2024), mai mic de 50% din salariul minim net pe economie (carenudepăș eș te1181lei/membrudefamilie);
b) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specilă, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul mediu pe membru de familie
c) elevi care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii (septembrie 2023 – august 2024), mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii; (carenudepă ș eș te2363lei/membrudefamilie)
d) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale
structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr.
1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și structurate tipologic conform aceluiași act normativ, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
e) elevi cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul "Școlii din Spital" sau la domiciliu, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
f) elevi care revin după școlarizarea din cadrul "Școlii din Spital" în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie; h) elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr.
196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.
CINE FACE CEREREA? UNDE?
Pentru obținerea BURSEI SOCIALE, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun prin diriginte/învățător depun la comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar. Dosarul cu actele necesare pentru acordarea bursei sociale se verifică de profesorul diriginte/învățător, iar apoi acesta depune toate dosarele clasei la secretariat, însoțite de borderou.
Documentele care vor fi depuse, în termen de 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, de părinți/reprezentanții legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale sunt:
a) cererea părintelui/reprezentantului legal;
b) copie certificat de naștere elev
c) carte de identitate elev (dacă elevul are peste 14 ani)
d) declarația pe propria răspundere privind veniturile nete cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate pe membrii familiei, supuse impozitului pe venit și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei;
e) documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civilă de la momentul depunerii cererii, certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.
f) Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul școlar/medicul de familie — acolo unde nu există medic școlar.
g) Acordarea burselor sociale pentru elevii proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune se face în urma comunicării la inspectoratele școlare, de către agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, a listei elevilor care frecventează învățământul cu frecvență, proveniți din familii beneficiare de ajutor de incluziune, în luna anterioară celei de raportare a listei.
h) IBAN cont bancar + CI titular cont
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii familiei, supuse impozitării. Prin venituri nete se înțelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei, conform Legii nr.
227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Dispoziții finale
Art. 16. — (1) Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior.
(2) Un elev poate beneficia de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute
în anul școlar anterior, ca medie generală sau rezultate la competiții.
(3) Bursa de excelență olimpică I sau II NUse cumulează cu bursa de merit.
4) Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit/bursa de reziliență.
(5) Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, din bugetul Ministerului Educației,
chiardacă îndeplinește criteriile prevăzute la mai multe litere ale art. 10 alin. (1).
(6) Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse, în condițiile prezentei metodologii-cadru.
(7) Bursa pentru mamele minore se acordă până la finalul cursurilor învățământului obligatoriu, chiar dacă beneficiarele împlinesc 18 ani între timp.
(8) Elevii cu cerințe educaționale speciale pot beneficia de bursă de excelență olimpică I sau
II/merit/reziliență/tehnologică/ socială, indiferent dacă beneficiază și de una dintre măsurile de protecție specială, așa cum sunt definite la art. 59 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(9) Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritățile administrației publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
(10) Bursa de excelență, bursa de merit sau bursa de reziliență sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul "foarte bine" la purtare la finalul anului școlar anterior.
(11) În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună,
NU primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă. În cazul în care atingerea sau depășirea pragului de 10 absențe este în legătură cu motive medicale, elevul sau părintele/reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursă. În situația în care, în funcție de momentul efectuării plății bursei, nu a fost posibilă acordarea bursei în urma motivării absențelor din luna respectivă, plata acesteia se poate efectua odată cu plata burselor pentru luna următoare.
(12) Decizia de suspendare a bursei sociale în situațiile prevăzute la alin. (12) se aplică de către director, la propunerea comisiei de management al burselor.
Cuantumul burselor:
a) bursa de merit - 450 lei/lună
b) bursa de reziliență – 300 lei/lună
c) bursa socială - 300 lei/lună
ATENTIE!!!!
Documentele (puse într-o folie) pentru acordarea următoarelor burse
- BURSĂ DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ I;
- BURSĂ DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ II;
- BURSĂ DE MERIT pentru olimpiade județene/premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare recunoscute de ME/ medalia de aur sau locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice
- BURSĂ SOCIALĂ în funcție de situația materială/socială/medicală a elevului
se depun până la data de 03.10.2024 la dirigintele/învățătorul clasei.
Actele sunt verificate și avizate de profesorul diriginte/învățător și depuse cu borderou la secretariatul școlii de unde comisia de management al burselor le va prelua.
Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul "foarte bine" la purtare la finalul anului școlar anterior.
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu
primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, respectiv bursa socială, după caz, pentru luna respectivă. În cazul în care atingerea sau depășirea pragului de 10 absențe este în legătură cu motive medicale, elevul sau părintele/reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursă. În situația în care, în funcție de momentul efectuării plății bursei, nu a fost posibilă acordarea bursei în urma motivării absențelor din luna respectivă, plata acesteia se poate efectua odată cu plata burselor pentru luna următoare.
Profesorul diriginte informează toți părinții cu privire la criteriile, condițiile și metodologia de acordare a burselor, în termen de 2 săptămâni de la începerea cursurilor
Dosarele incomplete nu vor intra în plată!
Rugați părinții să aducă toate documentele menționate!